Familiewapen laten ontwerpen

Wij helpen u graag met het ontwerpen van een familiewapen voor uzelf en uw familie. Het is iedereen in Nederland toegestaan een eigen familiewapen te voeren. Dit is dus niet alleen voorbehouden aan adellijke families. Sterker nog: de meeste familiewapens (zowel oud als nieuw) behoren toe aan niet-adellijke families. Het is echter niet toegestaan een familiewapen te gebruiken dat van een andere familie is, of daar sterk op lijkt.

Als u een familiewapen wilt voeren voor uw eigen familie, doet u er verstandig aan een heraldicus in te schakelen bij het ontwerpen van het familiewapen. Dan weet u zeker dat u een familiewapen ontvangt dat voldoet aan de heraldische regels en helemaal juist is. Fijn voor u zelf, en volgende  generaties.

Onze heraldici hebben uitgebreide kennis van de heraldiek en jarenlange ervaring met het bestuderen en ontwerpen van familiewapens. Bovendien kennen zij vele familiewapens, zodat u gegarandeerd bent van een uniek familiewapen.

Vraag informatie aan

"Een oud wapen is niet beter dan een nieuw: ook een oud familiewapen is ooit nieuw geweest."

"Een 'familiewapen' dat niet voldoet aan de heraldische regels, is geen familiewapen."

Waarom een heraldicus?

Ervaren heraldici hebben kennis van de heraldiek en kennen hun weg in de archieven van familiewapens om benodigde controles (o.a. op uniek karakter) te controleren. De heraldicus helpt met:

  • ontwerp van familiewapen volgende heraldische regels (zoals kleuren, gebruik van symbolen, etc.)
  • herkenbaarheid en eenvoud van familiewapen
  • het maken van een uniek familiewapen
  • de correcte heraldische beschrijving (blazoenering) van het familiewapen
  • advies over registratie van het familiewapen

Werkwijze

De heraldicus ontwerpt samen met u een familiewapen dat past bij uw familie. Belangrijk bij het ontwerp is dat een familiewapen traditioneel gezien zo eenvoudig mogelijk moet zijn (voor goede herkenbaarheid – ook van veraf). Nadat de heraldicus onderstaande gegevens ontvangen heeft, maakt hij een ontwerp. Na goedkeuring, wordt het definitieve familiewapen digitaal opgeleverd.

Benodigdheden (indien niet aanwezig, kan de heraldicus hierbij ook helpen):

  • stamboom of stamreeks van uw familie
  • een lijstje van voorwerpen of attributen die het beste passen bij: uw naam, meest voorkomende beroepen in uw familie en/of de herkomst van de familie.
  • de kleuren (rood/groen/blauw/zwart) en metaalkleur (goud/zilver) die het best passen bij uw familie
  • eventuele andere opvallende of kenmerkende verhalen of bijzonderheden van uw familie

Kosten en toepassingen

De kosten van een familiewapen ontwerp (exclusief registratie) door een heraldicus zijn circa € 350.

Het familiewapen is daarna op diverse manieren toe te passen. Denk aan uw familiewapen op briefpapier, schilderij, zegelring, familievlag en andere uitingen.


Familiewapen toegepast in een zegelring